събота, 18 май, 2024 година.

Гърция няма да ратифицира сега три основни и вече подписани меморандума със Северна Македония. Министър-председателят Кириакос Мицотакис е категоричен, че Атина първо трябва да се убеди, че Скопие спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор.

Ратификацията на трите меморандума са условие за приемането на Република Северна Македония в Евросъюза. Гръцкият премиер, част от опозицията, а също и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изрично посочиха, че пътят на Република Северна Македония към Европейския съюз минава през спазване на договора от Преспа.

В телевизионно интервю Кириакос Мицотакис заплаши Скопие с последствия от неспазване на международните договори.

„Предупредих с ясно изявление новото правителство на Северна Македония, че всяко отклонение от клаузите на Преспанския договор ще има сериозни последствия. Преди всичко в отношенията между двете страни, но и за пътя на Северна Македония към ЕС“, заяви Мицотакис.

Основната опозиционна партия СИРИЗА, при чието управление беше подписан Преспанският договор, настоява незабавно договорите със Скопие да се внесат за ратификация в парламента.

По-рано днес лидерът на националистите от партията „Гръцко решение“ Кириакос Велопулос демонстративно скъса Преспанския договор от трибуната на парламента с аргумент, че Северна Македония едностранно е напуснала споразумението.