сряда, 19 юни, 2024 година.

Сътрудничеството между индийски журналисти и партньорите им в Европа е важна стъпка за противопоставяне на разпространението на фалшиви новини в социалните мрежи, заяви ръководителят на водещата в България медийна организация, съобщи Прес тръст ъв Индия (ПТИ). Специален пратеник на ПТИ разговаря в понеделник с генералния директор на БТА Кирил Вълчев за първата по рода си инициатива за отразяване на изборите, включваща двете водещи новинарски агенции.

Докато БТА отразяваше със свой специален пратеник в Делхи завършилите наскоро общи избори в Индия, за да разясни по-добре най-голямата проява на демокрацията в света сред целия Европейски съюз (ЕС), индийската агенция отразяваше изборите за Европейски парламент от българската столица София, отбелязва ПТИ.

„Много е важно да имаме пълната картина и къде е мястото ни (в света)“, обясни Вълчев.

„Това е най-важната задача на новинарските агенции – да предоставяме фактите, резултатите от избори и мненията на различни политически лидери. Това е нашият отговор на проблема с фалшивите новини и лъжите в социалните мрежи. Единственият начин да се борим срещу фалшивите новини е с истински, действителни новини“, каза той.

Бившият адвокат, който пое поста на генерален директор на българския медиен дом преди три години, изрази категорично съгласие с насърчаването на по-голямо разбиране между различните страни и култури, отбелязва агенцията.

„Справедливо е да кажем, че не се познаваме един друг много добре. Целта ми е да добавя по-задълбочена информация за всяка от нашите страни към глобалния поток от новини“, подчерта той.

За първи път в историята на БТА Вълчев водеше следизборно мегасъбитие в централата на информационната агенция в София в понеделник вечерта, по време на която специални пратеници на БТА във всяка от 27-те страни членки на ЕС се свързаха чрез видеовръзка, за да съобщят последните резултати от преброяването на гласовете на изборите за Европейски парламент, които приключиха в неделя.

„Ние сме страна членка на ЕС от 2007 г. насам и правим това за първи път, защото чувстваме, че всички българи трябва наистина да се почувстват като европейци“, каза той.

Резултатите, които не се очаква да бъдат обявени официално до по-късно тази седмица, бяха коментирани от репортери на място от столиците на всички страни членки на Европейския съюз.

Общото впечатление, която се появи, бе това за апатия сред избирателите и слабо участие в изборите, с няколко изключения като Чехия и Унгария, където участието бе по-високо, отколкото в предишните избори, отбелязва ПТИ.

Проф. д-р Ингрид Шикова, един от създателите на катедра „Европеистика“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, отбеляза, че „може би на тези избори спечелиха социалните мрежи и технологиите“, като уточни, че това явление не е само в България. „Виждаме, че печелят тези, които са в „Ю Тюб, „Тик Ток“ и така нататък“, каза тя в коментара си за БТА.

Шикова разказа, че се среща с много младежи и картината е пъстра. „Някои от тях наистина имат сериозен интерес, други са безразлични, но виждаме, че социалните мрежи са тези, които до голяма степен определят гражданското съзнание на младите хора, което не е най-добрият вариант“, посочи тя, като обърна внимание, че трябва да има много по-системно гражданско образование, което да изгражда наистина личности.