петък, 14 юни, 2024 година.

Германия днес ще бъде домакин на конференция в подкрепа на възстановяването на Украйна от разрушенията от войната, изпращайки сигнал на солидарност към Киев. Двудневната конференция в Берлин се провежда преди срещата на високо равнище на водещите съюзници на Украйна от Г-7 в Италия и глобалната среща на високо равнище за мир в Швейцария през почивните дни, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да присъства на събирането, на което, както казват германските домакини, ще се съберат около 2000 представители на политиката, бизнеса и други сфери.

„Дори в днешните времена на война, Украйна трябва постоянно да строи наново къщи, водопроводи, болници и електрически мрежи. Хората искат да продължат да живеят в страната си и за това се нуждаят от електричество, вода и покрив над главите“, заяви германската министърка на развитието Свеня Шулце. Тя допълни, че краткосрочното и дългосрочно възстановяване на Украйна е „твърде голяма задача, за да може единствено правителствата да се справят, затова и каним на конференцията компании, гражданско общество и общини“.

Сред проблемите, с които се сблъсква Украйна, особено остро стоят руските атаки срещу електрическата мрежа от последните седмици, което накара ръководството в Киев да наложи прекъсвания на електрозахранването по цялата страна.

Миналата година на подобна конференция в Лондон съюзниците на Украйна ѝ обещаха няколко милиарда долара невоенна помощ за изграждане на инфраструктурата, борбата срещу корупцията и ускоряване на членството ѝ в Европейския съюз. Тази година централна тема ще бъдат реформите.

„Полагаме всички усилия, за да може Украйна скоро да заеме място на масата на Европейския съюз – защото, в допълнение към нашата военна подкрепа, това е най-добрата защита, която съществува“, каза германската външна министърка Аналена Бербок.

Вчера ръководителят на Държавната агенция за възстановяване на Украйна Мустафа Найем обяви оставката си във Фейсбук. Той цитира „системни пречки, които спъват ефективното упражняване на правомощията“ и обвини правителството, че поставя бюрократични пречки пред агенцията.

Украйна няма министър по въпросите, свързани с възстановяването, откакто миналия месец Александър Кубраков беше освободен от длъжност. Найем се оплака, че премиерът на Украйна не му е позволил да присъства на конференцията в Берлин.

Зеленски, който прави третото си посещение в Берлин от началото на пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари 2022 г., също се очаква да говори пред германския Бундестаг.