четвъртък, 23 май, 2024 година.

Правната и социална защита на членовете на куиър общността в Германия се е повишила през 2024 г. според новата класация на правозащитната организация ИЛГА-Европа, предаде ДПА.

В годишната си “Карта на дъгата”, която проследява дискриминацията срещу общността на лесбийки, гей, бисексуални, транссексуални и интерсексуални (ЛГБТИ), асоциацията постави Германия на 10-о място сред 49 европейски държави, което е покачване с пет места от миналогодишната 15-та позиция.

Малта оглави класацията, последвана от Исландия, Белгия, Испания и Дания. Русия е на последно място, изпреварена от Азербайджан, Турция и Армения.

Докладът, изготвен от европейския клон на ИЛГА, разглежда правните промени по отношение на куиър общността в седем области, включително семейно право, защита срещу престъпления от омраза и признаване на половата идентичност.

Докладът предупреждава, че в седмиците преди изборите за Европейски парламент през юни членове на ЛГБТИ общността все повече стават мишена на крайнодесни политици в цяла Европа .

ИЛГА-Европа похвали германските постижения, включително закон срещу дискриминация на хомосексуални, бисексуални и трансджендър хора, които желаят да дарят кръв, и защита на жени и куиър хора от престъпления на омраза.

Германският комисар за равноправие на куиър общността Свен Леман изрази задоволството си от класацията и каза, че “няма друга държава в Европа, която да се е издигнала толкова много в нея от миналата година”. Въпреки това Германия все още отговаря само на 66% от критериите на “Карта на дъгата”. Леман заяви, че с допълнителни реформи управляващата коалиция ще се стреми към челната петица.

Вероятни области на по-нататъшно развитие в Германия включват засилването на правната защита на куиър родители и конституционна забрана на дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация.