вторник, 16 юли, 2024 година.

Министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок иска да се съсредоточи изцяло върху дейността в рамките на настоящата си длъжност и не смята да се кандидатира отново за канцлер, предаде ДПА.

Бербок заяви в интервю за журналистката Кристиане Аманпур от американския телевизионен канал Си Ен Ен, че възнамерява да посвети цялата си енергия на своите задачи понастоящем, в контекста на кризите в Украйна и в Близкия изток. Външната министърка на Германия, която е един от лидерите на германските Зелени, направи изявлението във Вашингтон, където участва в срещата на върха на НАТО.

„Както се вижда, сега светът е напълно различен от този, който беше по време на последните парламентарни избори в Германия“, заяви Бербок. „На фона на войната, която води Русия в Украйна, а така също и имайки предвид драматичната ситуация в Близкия изток, нуждата от дипломати е по-голяма. В противен случай нишата ще се запълни от други“, добави тя.

„Съответно в тези времена на кризи аз смятам, че да поемеш политическа отговорност означава да не се кандидатираш за канцлер, докато заемаш поста на външен министър“, заяви още Аналена Бербок.

„За сметка на това ще продължа да използвам цялата си енергия като министър на външните работи, за да изграждам доверие и сътрудничество, да изграждам надеждни структури за толкова много партньори по света и в Европа, които разчитат на това“, е мнението на министърката.

Бербок се споразумя със съпартиеца си от Зелените и настоящ вицеканцлер и министър на икономиката на Германия Роберт Хабек да се кандидатира за канцлер преди федералните избори през 2021 г. „Разбира се, че в едни избори аз ще направя всичко, за да подкрепя партията си, както го направих последния път“, заяви сега 43-годишната Бербок.

От месеци насам е ясно желанието на Хабек да се кандидатира за канцлер, макар и досега той да не го е заявявал публично, имайки предвид вероятността да го направи Бербок, отбелязва ДПА.