петък, 24 май, 2024 година.

Главният преговарящ на Косово в диалога със Сърбия под егидата на ЕС Бесник Бислими нарече срещата в Брюксел за динара „провалена“, като посочи, че сръбската страна е дошла с нови предложения по въпроса, а не с отговори, съобщава албанската редакция на Радио Свободна Европа.

Като говори пред журналисти след няколко часа преговори, Бислими каза, че не очаква повече срещи по тази тема.

По думите му посредникът в преговорите, специалният пратеник на ЕС за диалога Белград – Прищина Мирослав Лайчак, повече няма да кани страните на срещи по тази тема, освен ако те не са конструктивни.

От 1 февруари влезе в сила решение на Централната банка на Косово (ЦБК), което предвижда еврото да бъде единствената валута за разплащания в брой. Това засили притесненията на местната сръбска общност, която получава сръбски заплати и пенсии в динари и ги използва за покупки и разплащания в Косово.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на бившата си област Косово. Двете страни водят диалог за нормализация на отношенията помежду си под егидата на ЕС.

Прищина прие за официална валута еврото през 2002 година, макар страната да не е член на еврозоната. Преходният период за използването на динара в Косово приключи на 11 май и от 12 май еврото е единствената валута за разплащания в брой.

В края на април Мирослав Лайчак заяви, че е представил на Сърбия и Косово компромисен документ по въпроса за използването на динари в Косово, като добави, че има достатъчно пространство двете страни да обяснят позициите си. Подробности за това предложение не бяха дадени.

„В нашите коментари видяхме по кои точки можем да направим компромиси с предложението на Лайчак. В коментарите на сръбската страна виждаме тенденция да се отдалечава от него по много точки. Това доказва това, което сме казвали много пъти преди: за Сърбия този въпрос не е никак спешен, основното за нея е да не допусне решение на този въпрос“, каза Бислими пред репортери след срещата.

Бислими направи тези изявления след тристранна среща между него и главния преговарящ на Сърбия Петър Петкович с посредничеството на Европейския съюз. Този нов кръг от преговори беше продължение на усилията на страните да намерят решение на въпроса за забраната на използването на сръбския динар в Косово.

Петкович каза на свой ред, че сръбската страна е излязла с „шест нови конструктивни предложения“, но че Прищина ги е отхвърлила всичките.

„Не сме затворили вратата за преговори, защото искаме да намерим решение“, каза Петкович, но не даде подробности какво съдържат предложенията на сръбската страна.

Бислими каза, че „95 процента от предложението на сръбската страна е свързано с легализирането на незаконни структури“ в Косово, а не с онези, които получават помощ от Сърбия.

Това беше седмата среща между главните преговарящи през последните месеци по въпроса с динара, след като в предишните шест срещи те не постигнаха съгласие за нито едно компромисно решение.

Вчера посредникът в диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак заяви, че очаква страните да са готови да намерят практическо решение.

Говорителят на ЕС Петер Стано също изрази очакване страните да демонстрират желанието си да намерят временно практическо решение, което да помогне на гражданите, засегнати от решението на ЦБК.

ЕС поиска срещата в сряда да бъде последната по въпроса за динара, но според блока това би зависело от желанието на страните да приемат решение, пише Радио Свободна Европа.

В ЕС казват, че времето и енергията, изразходвани за намиране на решение на проблема с динара, засягат и други въпроси, които не се разглеждат в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.