четвъртък, 23 май, 2024 година.

След договореност между президента на Република Сърбия Александър Вучич и президента на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина Милорад Додик очакваният голям събор на сръбския народ е насрочен за 8 юни в Белград, съобщи сръбската телевизия РТС.

Големият сръбски събор ще се проведе на 8 юни в Белград, след като за 23 май бе насрочено заседание на Общото събрание на ООН по резолюцията за Сребреница. Първоначално големият сръбски събор трябваше да се проведе на Великден, но беше отложен, тъй като заседанието на Общото събрание на ООН за Сребреница също бе отложено. Тогава президентът Вучич заяви, че приема идеята на Додик Съборът на сръбския народ, на Сърбия и Република Сръбска, да се проведе веднага след гласуването на резолюцията за Сребреница в Общото събрание на ООН.

В ООН наскоро бе представена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г. и която осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. Сърбия, както и нейните съюзнически в ООН страни, не признават геноцида и са против приемането на резолюцията. Насроченото за 2 май заседание на Общото събрание на ООН, на което се очакваше гласуване по предложената резолюция, бе отложено.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН.