понеделник, 4 март, 2024 година.

Приключиха преговорите между фермерите и премиерът Кириакос Мицотакис. Първите реакции сочат, че много от исканията на протестиращите не са изпълнени. Очаква се реакция на фермерските съюзи в страната.

Гръцките фермери не са доволни от предложените мерки в тяхна помощ. „Отново аграрният сектор е излъган от правителството на Мицотакис“ е първият коментар от централата на опозиционната СИРИЗА.

Протестиращите поискаха таван на цената на тока от 7 евроцента за киловатчас, докато правителството им предложи схема с по-ниски цени и то само за следващите две години. Тези, които имат данъчни задължения ще плащат по-скъп ток.

Ключов ден за фермерските протести в Гърция

Връщането на акциза на горивата ще става за по-кратко време, а ще се водят преговори за допълнително финансиране за горивата от следващата година. Фермерите са недоволни, че няма поет ангажимент да се въведе строг закон срещу търговците за нелегалния внос на аграрни продукти от чужбина, които на местния пазар се продават като гръцки. Фермерите не получиха подкрепа и в искането за пълни обезщетения при природни бедствия.

Първите коментари на земеделците след приключване на преговорите са, че с „аспирин не се лекуват тежки болести“.

Започват съвещания на фермерските съюзи по места, където ще решат дали ще продължат протестите или приемат предложението на правителството.