понеделник, 17 юни, 2024 година.

Първата продължителна гореща вълна в Гърция, където температурите се очаква да достигнат до 43 градуса до петък, доведе до това гръцките власти превантивно да затворят или да променят работното време на детски градини и училища, съобщава гръцкият информационен портал „Нюз 24/7“ („News 24/7“).

Основните училища и яслите в някои гръцки области ще работят само до 11:30 ч. местно (и българско) време между 11 и 13 юни, а други учебни заведения ще останат затворени, за да предпазят децата от високите температури в следващите дни.

АНА-МПА уточнява, че началните училища в Атина ще останат затворени в сряда и четвъртък заради горещините.

Във връзка с първата гореща вълна това лято гръцкото министерство на здравеопазването проведе заседание чрез видеоконферентна връзка в понеделник, в което участваха здравният министър Адонис Георгиадис, неговите заместници, както и ръководители на здравни служби от седем региона на Гърция.

Ръководството на гръцкото здравно министерство призова лечебните заведения и спешната помощ да бъдат в повишена готовност за бързо и ефективно решаване на евентуални проблеми, възникнали заради изключително високите температури.

Властите разпоредиха и затварянето на детските ясли, градини, както и училищата, в които се провеждат изпити през този период. Препоръчва се училища, институции и предприятия да работят дистанционно.

Държавните служители, които трябва непрекъснато да предоставят услуги на гръцките граждани, бяха посъветвани да работят дистанционно, ако това е възможно, да използват специален отпуск или да се възползват от специално гъвкаво работно време заради горещините.

На работещите на открито се препоръчва да използват лични предпазни средства и да избягват работа в пиковите часове на горещините (12:00 – 17:00 ч.).

На свой ред Генералният секретариат на гражданската защита призова жителите, особено от уязвимите групи, да бъдат особено внимателни, за да избегнат здравословни проблеми, включително топлинен удар, поради високите температури.

Във вторник секретариатът публикува карта на риска от пожари с прогноза за много висок риск от горски пожари за района на Централна Гърция, Атика и полуостров Пелопонес, пише гръцкото издание „Прото тема“.

Секретариатът е уведомил съответните компетентни държавни органи, както и районите и общините от тези райони, за предприемане на мерки за засилване на гражданската защита с цел незабавна реакция при възникнали пожари.