четвъртък, 23 май, 2024 година.

Ревизионизмът няма място в съвременния свят и не трябва да бъде толериран, заяви в четвъртък гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис по време на съвместни изявления с чешкия външен министър Ян Липавски в Прага, където той беше на официално посещение, съобщи АНА-МПА. „Руската агресия е не само заплаха за европейската сигурност, но също така излага на риск глобалния мир и стабилност“, каза той и добави: „Гърция ще продължи своята непоколебима, многоизмерна подкрепа за Украйна. Това е позиция, основана на нашата принципна външна политика“, каза той.

Герапетритис започна изявлението си като остро осъди нападението срещу словашкия премиер Роберт Фицо и му пожела бързо възстановяване. Той подчерта, че Гърция и Чешката република „споделят една и съща визия за просперираща и мирна Европа и имат едни и същи опасения по отношение на стабилността и сигурността на нашия континент и извън него“, отбелязвайки, че двете страни работят в тясно сътрудничество като партньори в ЕС и съюзници в НАТО.

Гърция работи усилено, за да подкрепи диверсификацията на европейските енергийни маршрути, особено след руското нахлуване в Украйна. Нашата стратегическа инфраструктура, връзките на вертикалните коридори за природен газ, експлоатацията на гръцкия LNG терминал в Ревитуса и новия FSRU терминал (плаващото съоръжение за складиране и регазификация) в Александруполис са от жизненоважно значение и са необходими за укрепване на европейската енергийна сигурност и автономност“, каза той.

Той се позова и на възможностите, произтичащи от геостратегическото положение на двете страни, като каза, че ще се проучат перспективите за сътрудничество чрез инициативата „Три морета“, както и за туристическия поток между двете страни.

Герапетрис изрази благодарността на Гърция за обещанието на Чехия да подкрепи кандидатурата й за Съвета за сигурност на ООН през 2025-2026 г.

Попитан за последните събития в Северна Македония, той повтори, че Гърция подкрепя разширяването на ЕС към Западните Балкани, при условие че страните-кандидатки спазват етапите и европейските принципи. В случая със Северна Македония, добави той, това означава пълно спазване на Преспанското споразумение, което включва точното име, с което се нарича тази страна.

„Гърция следи отблизо ситуацията в Северна Македония. Ние молим правителството и президента на Северна Македония да изпълнят изцяло Преспанското споразумение. Отворени сме за по-нататъшни дискусии, но не могат да бъдат толерирани никакви отстъпки в предварителните условия“, каза той.