събота, 18 май, 2024 година.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили каза днес, че законът за „чуждестранното влияние“, одобрен от парламента тази седмица и определен от критици като заплаха за свободата на словото, „е неприемлив“, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за АП Саломе Зурабишвили разкритикува остро управляващата партия „Грузинска мечта – Демократична Грузия“, че е прокарала закона, който е смятан от мнозина за заплаха за амбициите на Грузия за влизане на ЕС.

„Неприемливо е, защото отразява обрат в отношението на Грузия към гражданското общество, към медиите и към препоръките на Европейската комисия, които не съответстват на декларираната от нас политика за европейска интеграция“, заяви тя.

Огромни тълпи от протестиращи блокираха улици в столицата Тбилиси и се събраха пред сградата на парламента, след като във вторник депутатите одобриха закона въпреки силните критики от страна на САЩ и ЕС.

Зурабишвили, която е във все по-голямо противоречие с управляващата партия, се зарече да наложи вето на закона, но „Грузинска мечта“ има достатъчно мнозинство, за да го преодолее.