неделя, 21 юли, 2024 година.

Грузинският министър на отбраната Иракли Чиковани омаловажи факта, че присъединяването на Грузия към НАТО не е споменато изрично в декларацията от срещата на върха на Северноатлантическия алианс, както се е случвало в предишни години, предаде ДПА.

Макар Грузия да не е спомената във вчерашната декларация като страна кандидатка за членство, НАТО ясно заяви, че такова членство е отворено за държавите от Южен Кавказ, каза той в Тбилиси. Чиковани изрази увереност, че Грузия в крайна сметка може да се присъедини към алианса.

НАТО изрично призова за изтегляне на руските войски от отцепническите райони Абхазия и Южна Осетия, отбеляза грузинският министър на отбраната.

Политическите наблюдатели обаче все пак виждат в този пропуск знак за неодобрение от страна на НАТО по отношение на все по-антизападния курс, начертан от правителството в Тбилиси.

Бившата съветска република е страна кандидатка за членство в НАТО от срещата на върха на алианса в Букурещ през 2008 г., а в края на миналата година получи официален статут за присъединяване към ЕС.

Приетият по-рано тази година закон за чуждестранното влияние върху грузинското общество предизвика отрицателни реакции от страна на лидерите на ЕС и продължили седмици масови улични протести в страната.