четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Палестинската ислямистка групировка „Хамас“, нейният съюзник – групировката „Ислямски джихад“ – и съперничещата им Палестинска автономна власт на президента Махмуд Абас приветстваха приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН резолюция, подкрепяща предложение за примирие в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

В изявление „Хамас“ обяви, че е готова да сътрудничи с посредниците за прилагането на принципите, залегнали в плана. По-рано вчера групировката заяви, че е склонна да приеме само споразумение, което ще осигури прекратяване на войната в Газа, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че е решен да продължи войната срещу „Хамас“.

„Хамас приветства съдържащото се в резолюцията на Съвета за сигурност, която утвърждава окончателното прекратяване на огъня в Газа, пълното изтегляне, размяната на пленници, възстановяването на Газа, връщането на разселените лица в районите, в които живеят, отхвърлянето на всякаква демографска промяна или намаляване на площта на ивицата Газа и доставката на необходимата помощ за нашия народ в ивицата“, се казва в изявление на въоръжената групировка.

Миналия месец американският президент Джо Байдън представи споразумение за примирие, което предвижда поетапно спиране на огъня в следствие на което да се стигне до окончателно прекратяване на войната. Израел обаче заяви, че ще се съгласи само на временни паузи, докато „Хамас“ не бъде победен, а „Хамас“ отвърна, че няма да приеме споразумение, което не гарантира прекратяване на войната.

На фона на продължаващия вече девети месец конфликт, вчера планът получи допълнителна тласък от ООН, след като 14 от 15-те страни в Съвета за сигурност приеха изготвена от САЩ резолюция в подкрепа на предложението. Русия се въздържа.

Отделно „Ислямски джихад“ заяви рано днес, че гледа положително на резолюцията, особено по отношение на проправянето на път към постигане на цялостно прекратяване на агресията и пълно изтегляне на израелските сили от ивицата Газа.

„Хамас“ заяви също, че е готова да участва в непреки преговори за прилагане на принципите, „които са в съзвучие с исканията на нашия народ и съпротивата“.

В окупирания от Израел Западен бряг палестинското президентство приветства резолюцията, като заяви, че подкрепя „всяка резолюция, която призовава за незабавно спиране на огъня в Газа и запазва целостта на палестинската земя“.