събота, 20 април, 2024 година.

Лидерът на радикалната палестинска групировка „Хамас“ Исмаил Хания обяви днес, че движението му стои твърдо зад поставените си условия за спиране на огъня в ивицата Газа, включително за изтеглянето на израелските войски от крайбрежната територия, предаде Ройтерс.

„Ние държим на нашите изисквания: трайно прекратяване на огъня и пълно изтегляне на врага от ивицата Газа, завръщане на разселените хора в домовете им, допускането на цялата хуманитарна помощ, от която се нуждаят хората в Газа, възстановяване на ивицата, вдигане на блокадата и сключването на почтена сделка за размяна на (държани в Израел палестински) затворници (със заложници)“, заяви Хания в реч в телевизионен ефир по случай днешния Ден на Йерусалим.

Така нареченият Ден Ал Кудс (Ден на Йерусалим на арабски) се отбелязва в Иран от Иранската революция през 1979 г. насам в последния ден на рамазана в знак на солидарност с палестинците.

Междувременно САЩ обявиха, че не очакват израелският удар, който причини смъртта на седем хуманитарни работници на неправителствената организация „Световна централна кухня“ в ивицата Газа да повлияе на преговорите за освобождаване на държаните от „Хамас“ израелски заложници в замяна на пуснати на свобода от Израел палестински затворници.

„Преговорите за прекратяване на огъня и за споразумение за заложниците са в ход. Не очаквам да бъде оказано някакво особено влияние върху преговорите във връзка с този удар“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.