четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Адвокат на сина на президента на САЩ Джо Байдън – Хънтър Байдън, заяви, че клиентът му няма да дава показания пред съда по възобновения наказателен процес срещу него по обвинение, че през 2018 г. е прикрил от властите, че употребява наркотици, за да закупи огнестрелно оръжие, предаде Ройтерс.

Прокурорите отложиха делото за днес, след като миналата седмица имаше серия от съдебни заседания, на които свидетели обрисуваха с подробности годините на борба на по-малкия от двамата сина на Байдън с алкохола и крек кокаина.

Петдесет и четири годишният Хънтър Байдън пледира невинен по обвиненията в извършването на тежко престъпление, както и за това, че е излъгал за зависимостта си от наркотиците, когато е попълвал официален формуляр за закупуването на револвер „Колт Кобра“, така и за незаконното притежание на огнестрелно оръжие в продължение на 11 дни.

Процесът в окръжния съд в щата Делауер следва и друг случай – признаването на Доналд Тръмп за виновен на 30 май по съдебното дело за пари срещу мълчание в Ню Йорк. Тръмп, който е кандидат за президент на Републиканската партия, ще се изправи срещу демократа Джо Байдън на президентските избори на 5 ноември.

Тръмп, както и някои от съюзници му републиканци в Конгреса на САЩ твърдят, че делото и три други наказателни процеса срещу него са политически мотивирани.

На свой ред демократите в Конгреса се позовават на обвинението срещу Хънтър Байдън като доказателство, че президентът Джо Байдън не използва съдебната система за политически или лични цели.

Миналата година Хънтър Байдън заяви пред съда, че не е употребявал наркотични вещества от 2019 г. насам. Адвокатът му днес каза, че той не е имал намерение да заблуждава никого, тъй като по времето, когато е купил револвера, вече е бил преодолял наркотичната си зависимост.

В САЩ подобни престъпления се наказват с присъди от 15 до 21 месеца затвор. Според някои експерти обаче обвиняемите често получават по-леки наказания и ако спазват условията на предварителното освобождаване, вероятността да попаднат в затвора е малка.