понеделник, 17 юни, 2024 година.

Хърватите смятат, че Европейският парламент е далеч от техните проблеми и „не чува“ дори хърватските евродепутати – едва 12 от общо 720. Това заяви в писмено интервю за БТА Марко Юрич, хърватски журналист, публицист и политически анализатор, помолен да коментира произведените вчера избори за Европейски парламент.

„Както и редица мои колеги, така и аз съм на мнение, че избирателите в Хърватия смятат за много по-важно да гласуват на изборите за хърватски парламент и за хора, които пряко ще отговарят за тяхното бъдеще в следващите четири години. Европейският парламент се приема като институция, която е далеч от проблемите на обикновения хърватски гражданин, като институция, която не чува дори хърватските евродепутати, които са едва 12 от общо 720“, каза той.

Според него обаче има и друг психологически момент, който обяснява ниската избирателна активност на евроизборите вчера.

„Много хървати все още не са забравили как в редица критични моменти през войната в периода 1991-1995 г. те бяха изоставени сами от Европа. Помощта, която днес получават някои други народи, в някои други войни, е нещо, за което Хърватия през 1991 г. не можеше и да сънува“, обясни журналистът и добави, че не на последно място има и друга причина – началото на туристическия сезон, който за всяко хърватско семейство, отдаващо под наем апартаменти на Адриатическо море, има голямо финансово значение.

Помолен да коментира поредния успех на управляващата Хърватска демократична общност (ХДО), която спечели най-много мандати – 6, с 2 мандата повече от предишните европейски избори през 2019 г., Юрич напомни, че ХДО под ръководството на Андрей Пленкович е спечелила през април т.г. трети поред парламентарни избори в страната.

„В провежданите досега избори за Европейски парламент, откакто Хърватия е член на ЕС – 2013 г. – ХДО всеки път има най-много евромандати. Недоволството на хърватските граждани от някои глобалистични аспекти на политиката на ръководената от Пленкович ХДО бе показано през април т.г. с големия брой гласове за Отечественото движение. Но не в такава степен, че да лиши партията от власт. Хърватските граждани искаха да има някакъв балансьор в управлението на Хърватия и го постигнаха. Във формирането на новото хърватско правителство голяма заслуга има способността на Пленкович да преговаря както със съюзниците си, така и с опонентите си. Мога да кажа, че в последните години в хърватската политика бе създаден един модел, който бих нарекъл „Модел Андрей Пленкович”, каза Юрич.