неделя, 21 юли, 2024 година.

Хърватия ще достигне сумата от два процента от БВП за отбрана до 2027 г. и ще отдели 66,6 милиона евро за помощ на Украйна през следващата година, заяви днес министърът на отбраната на Хърватия Иван Анушич, съобщи порталът Индекс. Анушич участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон, където в сряда съюзниците обещаха на Украйна 40 милиарда евро военна помощ през следващата година.

Министърът каза, че въз основа на икономическата си мощ Хърватия ще участва в тази сума със 66,6 милиона евро. Чрез дарения на военна техника за Украйна Хърватия вече е достигнала заявената сума тази година, добави той.

„Силни послания бяха изпратени от срещата на върха на НАТО, няма нито милиметър отклонение, ние укрепваме нашето приобщаване в рамките на Алианса както чрез действия, така и чрез вноски, според нашия отбранителен потенциал и чрез помощ за Украйна“, каза Анушич, цитиран от Министерството на отбраната на Хърватия.

В заключителната декларация, която бе приета на заседание на Северноатлантическия съвет в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, пише, че пътят на Украйна към членство в алианса е необратим. Държавните глави и правителствените ръководители на страните от алианса официално поеха ангажимент нападнатата от Русия страна да получи догодина военна помощ в размер на 40 милиарда евро и отправиха критики към Китай.

„Ние възнамеряваме да предоставим пакет базисна помощ в размер на най-малко 40 милиарда евро през следващата година и след това да поддържаме помощта в областта на сигурността на устойчиво равнище, така че Украйна да спечели“, се казва в комюникето, одобрено вчера местно време в столицата на САЩ от Северноатлантическия съвет – най-висшия политически орган за взимане на решения в НАТО.