четвъртък, 23 май, 2024 година.

Номинираният за премиер лидер на Хърватската демократична общност (ХДО) Андрей Пленкович и лидерът на Отечественото движение Иван Пенава подписаха в четвъртък коалиционно споразумение за сътрудничество между двете партии в бъдещото правителство, съобщи Хина. Споразумението беше подписано месец след парламентарните избори без присъствието на медии и без изявления.

„Утре ще ви кажем всичко“, каза накратко Пленкович пред репортери в сградата на парламента.

Споразумението беше подписано след учредяването на новия парламент, който ще бъде председателстван за трети път от Гордан Яндрокович от Хърватската демократична общност.

В парламента сега се обсъжда Законът за организацията и обхвата на органите на държавната администрация, който определя имената и броя на министерствата.

Третият кабинет на Пленкович ще има повече министерства от предишните два. Сега ще са 18, защото се създават две нови – Министерството на демографията и имиграцията и Министерство на устойчивото развитие, което досега беше обединено с Министерството на икономиката.

Министерството на икономиката ще се ръководи от Анте Шушняр от Отечественото движение, докато Министерството на устойчивото развитие се очаква да бъде ръководено от Мария Вучкович, която досега ръководеше Министерството на земеделието.

Вучкович ще бъде заменена от Йосип Дабро от Отечественото движение като министър на земеделието, горите и рибарството. Отечественото движение ще отговаря и за Министерството на демографията и имиграцията, което ще се ръководи от Иван Шипич.