вторник, 23 април, 2024 година.

Хиляди лекари и медицински сестри от над 300 болници в цяла Румъния преустановиха работа за час и излязоха в дворовете на лечебните заведения в знак на протест срещу „недостатъчното“ увеличение на заплатите, предложено от правителството. Предупредителната стачка се проведе от 12:00 до 13:00 ч. в Букурещ, Брашов, Галац, Гюргево, Плоещ, Сибиу, Пятра Нямц, Бая Маре и други градове на страната, става ясно от официалната страница на синдикалната федерация „Здравна солидарност“ в социалната мрежа Фейсбук.

“Днешната протестна акция може да предшества започването на обща стачка. Предложението на правителството за увеличение на заплатите на работещите в здравната система не покрива инфлацията”, заяви в прессъобщение заместник-председателят на федерацията Габриел Предика.

На 11 март – Националният ден на медицинския персонал, над 1000 лекари и медицински сестри от цяла Румъния протестираха пред сградата на правителството на площад “Виктория”. Тогава те предложиха обезщетенията, които страната ще получи по делото “Рошия Монтана”, да бъдат използвани за увеличение на заплатите им, но това не се случи.

Недоволните здравни служители провеждат системни демонстрации от лятото на миналата година. Те настояват за зачитане правото на индексиране на доходите от работна заплата спрямо инфлацията, осигуряване на реално увеличение на доходите от работна заплата (повишаване на покупателната способност на доходите), получаване на справедливо възнаграждение за поемането на рискове при работа в особено опасни, вредни, тежки, специални и т.н. условия на труд, както и допълнителни финансови стимули за работа на смени и работа в почивни и празнични дни.