неделя, 21 юли, 2024 година.

Ливанската групировка „Хизбула“ съобщи, че е извършила нападение с балистични ракети и дронове срещу израелска военна база в Араб Ал Арамше, предаде Ройтерс.

Според групировката, атаката е била в отговор на вчерашното убийство на най-малко трима членове и командири на „Хизбула“ в Южен Ливан от Израел , уточнява Франс прес.

Израел съобщи за трети пореден ден за няколко ранени хора при нападенията, извършени от „Хизбула“.

По време на днешното нападение край село Араб Ал Арамше в Северен Израел са ранени 14 души, двама от които сериозно, съобщи в прессъобщение болница „Нахария“.

Израелската армия отбеляза, че е регистриран „обстрел, идващ от Ливан в района на Араб Ал Арамше“, и добави, че тя е бомбардирала място, от което е дошъл огънят, както и „военен комплекс“ на „Хизбула“ в Аита ал Шааб в Южен Ливан.

От началото на войната в ивицата Газа между Израел и „Хамас“ на 7 октомври, „Хизбула“ всекидневно извършва нападения срещу Израел в подкрепа на своите съюзници от палестинското ислямистко движение.

Зачестилата размяна на огън между Израел и „Хизбула“ се случва в контекста на изключително нараснало регионално напрежение след безпрецедентната атака на Иран срещу Израел, която Техеран каза, че е отмъщение за предполагаем израелски удар срещу консулството му в Сирия.

Бойците на „Хизбула“ извършиха комплексно нападение с насочвани балистични ракети и дронове с експлозиви срещу командния пункт на „разпознаваема компания“ на израелската армия, каза в изявление проиранската групировка.

Малко по-рано Регионалният съвет на северноизраелския регион Горна Галилея съобщи, че трима души са били ранени по време на удар с дрон, изстрелян от Ливан.

В понеделник израелската армия съобщи, че четирима войници са били ранени на ливанска територия, след като при преминаването им са избухнали взривни устройства, за които „Хизбула“ твърди, че е поставила.

След повече от шест месеца на трансгранично насилие са били убити 368 души от ливанска страна, повечето от които бойци на „Хизбула“, но също и 70 мирни граждани, припомня Франс прес.

В Северен Израел са загинали десет израелски войници 8 мирни граждани, съобщи армията. Десетки хиляди жители и от двете страни на границата са били принудени да напуснат домовете си.