събота, 18 май, 2024 година.

Хладилните камиони, които превозват бързоразвалящи се стоки, от полунощ отново могат да преминават с предимство граничните пунктове на Сърбия, информира сръбската редакция на телевизия Ен1.

Митническата администрация на Сърбия съобщи, че след обмисляне и съгласуване на позициите с бизнеса, е взето решение от днес отново да бъде разрешено на тежкотоварните автомобили, превозващи пресни и охладени плодове, зеленчуци, месо, гъби и цветя, да преминаването на границата с приоритет.

На 25 април митническата администрация реши временно да преустанови преминаването на границата с предимство поради твърденията на някои превозвачи, че се злоупотребява с приоритетното преминаване на границата и че извън сезона на пресните плодове и зеленчуци в хладилни камиони се превозват други стоки, за да се използва преминаването с предимство и да се избягват опашките.

Експерти по-рано предупредиха, че решението за отмяна на тази мярка може да доведе до намаляване на износа от Сърбия, което, освен загуби за производителите и икономиката, би означавало и загуби за бюджета.

Мярка ще е в сила до окончателното споразумение с превозвачите как да се регулира този въпрос.

Митническата администрация, заедно с представителите на други държавни гранични органи, приканиха асоциациите на превозвачите да представят до края на седмицата своите предложения по въпроса за приоритетното преминаване на границата за камионите, превозващи бързоразвалящи се стоки, за да може въпросът да се разгледа съвместно и да се реши във възможно най-кратък срок.