понеделник, 4 март, 2024 година.

Концептуалният художник Андрей Молодкин защити плановете си за унищожаване на шедьоври на Пабло Пикасо, Рембранд и Анди Уорхол с киселина, ако Джулиан Асандж умре в затвора, съобщи Скай нюз.

През април миналата година Андрей Молодкин пусна в продажба копия от книгата на принц Хари „Резервен“, покрити с кръв в знак протест срещу разказите на принца, че е убивал в Афганистан.

Изложиха в Уиндзор 25 книги на принц Хари, покрити с кръвта на афганистанци

Сега руският дисидент заяви, че е събрал 16 произведения на изкуството, които, както твърди, са на обща стойност над 45 милиона долара, в 29-тонен сейф-контейнер с „изключително корозивно“ вещество вътре, което при нужда може да бъде активирано.

Проектът, наречен „Превключвател на мъртвеца“, е подкрепен от съпругата на Асандж – Стела, докато той очаква резултата от последното си обжалване срещу екстрадирането му в САЩ, където е изправен пред обвинения по Закона за шпионажа за публикуване на секретна информация за войните в Афганистан и Ирак и може да получи 175 години затвор. Андрей Молодкин каза пред Скай нюз:

„В нашето катастрофално време, когато имаме толкова много войни, да унищожиш изкуство е много по-табу, отколкото да унищожиш живота на човек. Откакто Джулиан Асандж е в затвора, свободата на изразяване, свободата на словото, свободата на информацията започна да бъде все по-потискана“.

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиaн Асандж в момента е в лондонския затвор Белмарш, като изслушването на жалбата е насрочено за 20 и 21 февруари във Върховния съд. Молодкин поясни, че в сейфа има 24-часов таймер и в случай, че Асандж почине в затвора, ще бъде задействан. Ако Асандж обаче бъде освободен, произведенията на изкуството ще бъдат върнати на собствениците им.