сряда, 19 юни, 2024 година.

Смятаният за идеологически баща на управляващата партия в Индия „Бхаратия Джаната“ Моуан Бхагват разкритикува начина, по който и управляващите, и опозицията проведоха предизборната кампания преди скорошния парламентарен вот в страната, предаде Ройтерс.

В рядък публичен коментар ръководителят на националистическата „Ращтрия Суаямсевак Сангх“ (РСС – „Национална доброволческа организация“) поиска спешно да се обърне внимание на положението в щата Манипур, където ширещото се беззаконие се смята за провал на правителството на премиера Нарендра Моди, съобщи Ройтерс.

В неделя Моди зае за трети път поста премиер на Индия, но за разлика от предишните два пъти неговата партия „Бхаратия Джаната“ не успя да образува мнозинство и трябваше да разчита на регионални съюзници при формирането на коалиционно правителство. Моди започна обществената си кариера като публицист за РСС, която се смята за силата зад последвалото му издигане на власт.

Бхагват заяви, че изборите са надпревара, а не война и разкритикува участниците заради коментарите им, предизвикващи религиозно разделение.

„Нещата, които бяха казани, начинът, по който двете страни се критикуваха една друга, начинът, по който никой не се интересуваше от социалните разделения, които се създават поради това… Как ще работи страната по този начин“, каза той в понеделник в град Нагпур. „Опозицията не е опонент“, допълни той, което може да се приеме като пряка критика към „Бхаратия Джаната“.

По време на предизборната кампания Моди често критикуваше опозицията, че фаворизира 200-милионното мюсюлманско малцинство в Индия. Тя на свой ред обвини него и неговата „Бхаратия Джаната“, че атакува мюсюлманите, за да привлече крайните хиндуистки гласоподаватели – обвинение, което премиерът отхвърли.

Бхагват също така говори за източния щат Манипур, където борбата между народността мейтей, която е мнозинство, и малцинствената народност куки за икономически привилегии само през последната година доведе до гибелта на най-малко 220 души и до изселването на други 60 хиляди.

Моди така и не посети отдалечения щат, където неговата партия контролира местното правителство, въпреки че обикаляше из цялата страна, провеждайки митинги по време на предизборната кампания. На парламентарните избори „Бхаратия Джаната“ загуби и двете си места в парламента от Манипур.

„Щатът все още гори. Кой ще му обърне внимание? Задължително трябва да му се обърне приоритетно внимание“, каза Бхагват.