четвъртък, 18 април, 2024 година.

Индийските опозиционни партии обединиха вчера силите си и организираха масов протест срещу ареста на виден опозиционен лидер, броени седмици преди парламентарните избори, започващи на 19 април, обвинявайки министър-председателя Нарендра Моди и неговата партия, че искат да манипулират вота и ги ощетяват с искания за изплащане на големи данъчни задължения, посочва Ройтерс.

„Нарендра Моди се опитва да уреди мача на тези избори“, заяви лидерът на партията Индийски национален конгрес (ИНК) Рахул Ганди на митинг в Делхи, докато тълпата скандираше „Позор!“.

Най-високопоставеният служител на изборна длъжност в Делхи и виден лидер на 27-членния опозиционен блок „Индия“, Арвинд Кеджривал, който е отявлен критик на Моди и влезе в политиката с лозунги за борба с корупцията, беше арестуван на 21 март по дело за предполагаеми подкупи във връзка с издаването на лицензи за продажба алкохол, по-малко от месец преди началото на гласуването на парламентарните избори, на които се очаква Моди да затвърди властта си като спечели трети мандат.

Партията „Аам Аадми“ („Партия на обикновения човек“) на Кеджривал твърди, че делото е изфабрикувано и политически мотивирано. Правителството на Моди и неговата партия „Бхаратия Джаната“ отричат да са упражнявали политическа намеса и казват, че правоприлагащите органи си вършат работата.

„Ако „Бхаратия Джаната“ спечели тези уредени избори и промени конституцията, това ще подпали страната“, заяви на митинга Ганди, чиято партия е управлявала Индия през повече от две трети от времето след провъзгласяването на независимостта през 1947 г., но търпи неуспехи, откакто Моди дойде на власт преди близо едно десетилетие.

„Това не са обикновени избори. Тези избори са за това да спасим страната, да защитим нашата конституция“, добави Ганди.

На трибуната заедно с Ганди на популярното място за митинги, площад „Рамлила Майдан“, бяха лидерите на опозицията, включително ръководителите на регионалните партии, които преодоляха различията си за това коя партия за кои места ще се бори, отбелязва Ройтерс.

Моди обяви, че борбата му с корупцията е обезпокоила опозицията и тези избори са борба между неговата партия и нейните съюзници, които искат да отстранят корумпираните, и опозицията, която иска да ги защити.

„Големите риби сред корумпираните са зад решетките и дори Върховният съд не ги пуска под гаранция“, заяви вчера Моди на митинг, с който стартира предизборната си кампания в многолюдния северен щат Утар Прадеш.

ИНК, освен че е обект на арести и обиски от страна на индийската Агенция за борба с финансовите престъпления, твърди, че е изправена пред „данъчен тероризъм“ от прекомерни данъчни претенции от страна на правителството и замразяване на някои от банковите му сметки, като нарича всичко това опит за финансово ощетяване на партията преди изборите.

Критици твърдят, че Моди и партията му са използвали разследващите агенции и данъчните власти, за да се справят с политическите си опоненти и да намалят шансовете за честни избори – обвинение, което „Бхаратия Джаната“ отрича, посочва Ройтерс.

„Този фашизъм няма да проработи в Индия“, заяви на митинга на опозицията съпругата на Арвинд Кеджривал, Сунита, и добави: „Ние ще се борим и ще победим“.

На Запад миналата седмица също се надигнаха гласове в защита на Кеджривал. Държавният департамент на САЩ призова Индия да осигури „безпристрастен, прозрачен и бърз съдебен процес“ за опозиционния лидер и посочи, че „следи ситуацията отблизо“, отбелязва Франс прес. В отговор индийското външно министерство извика в сряда високопоставен американски дипломат.

По-миналата седмица Германия изрази също безпокойство от ареста на Кеджривал, една от ключовите фигурите в опозиционната коалиция, която се изправя срещу министър-председателя Нарендра Моди на парламентарните избори, които ще продължат от 19 април до 1 юни в повече от 1 милион избирателни секции. В отговор индийското външно министерство съобщи, че е извикало служителя номер две в германското посолство.

Изглежда, че сагата с ареста на Кеджривал се заплита и може да не намери решение до началото на парламентарните избори в Индия, което още повече ще разпали страстите и ще вдигне залозите на вота.