понеделник, 4 март, 2024 година.

Индийските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, за да попречат на хиляди земеделски производители, настояващи реколтата да не се изкупува под определени минимални цени, да преминат през столицата Делхи след провала на преговорите им с правителството, предаде Франс прес.

Индийските телевизионни канали показаха гъсти облаци сълзотворен газ, изстреляни за разпръскване на демонстрантите близо до Амбала, на север от Делхи, където полицията беше поставила внушителни барикади с метални шипове, циментови блокове и стоманени заграждения по главните пътища, водещи към столицата от трите съседни щата. „Разположени са максимален брой служители“, заяви пред АФП Ранджай Атришия, заместник-комисар на полицията в Делхи. В столицата са забранени всички публични събирания на повече от пет души.

Според телевизионни репортажи днес към столицата са се насочили дълги колони от трактори от съседните щати Пенджаб, Хариана и Утар Прадеш.

Фермерите призоваха за „Делхи чало“ (Поход към Делхи – бел. АФП), напомнящ за демонстрацията им на 26 януари 2021 г., когато те пробиха полицейските блокади, за да влязат в столицата в Деня на републиката, по време на продължилия няколко месеца спор с правителството в знак на протест срещу либерализацията на селскостопанските пазари.

Индийските фермери се ползват със значително политическо влияние поради числеността си, отбелязва АФП. Заплахата от нови демонстрации беше отправена в навечерието на националните избори, насрочени за април. Две трети от 1,4-милиардното население на страната се препитават със земеделие, което по официални данни формира почти една пета от националния БВП.

„Фермерите от цялата страна са готови да излязат на протест в Делхи от днес, ако правителството не изпълни исканията ни“, заяви пред АФП Сваран Сингх Пандхер, ръководител на национална асоциация на фермерите.

Исканията са свързани с определянето на минимална цена на селскостопанските култури, както и с размера на пенсиите и с опрощаване на дългове. Последните протести на земеделските производители продължиха повече от година, до есента на 2021 г. Десетки хиляди земеделски стопани създадоха временни лагери, а по време на протестите загинаха 700 души.

Хиляди земеделци се самоубиват всяка година в Индия заради бедността, дълговете и нарастващото въздействие на капризите на времето, причинени от изменението на климата, отбелязва АФП.