неделя, 21 юли, 2024 година.

Индийският премиер Нарендра Моди обсъди войната в Украйна с Австрия, страна – ключов съюзник на Киев, която води политика на военен неутралитет, предаде Асошиейтед прес. В разговорите Моди наблегна върху необходимостта от дипломация, ден след срещата си с руския президент Владимир Путин.

Индийският премиер се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер. Това е първото посещение на индийски министър-председател в Австрия от 41 години насам.

Нехамер каза пред репортери, че е важно да бъде разбрана позицията на Делхи относно войната в Украйна и да изрази тревогите на Европа. Участието на Индия в срещата за мир в Швейцария миналия месец беше „важен и значим сигнал“, каза той и добави, че Австрия ще „изгражда мостове“ в усилията за търсене на решения за мир.

Посещението на Моди в Москва, която е дългогодишен партньор на Делхи, беше първото от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

По време на срещата си с Путин индийският премиер повтори неутралната позиция на страната си спрямо инвазията. Той спомена и масираната руска въздушна атака над цяла Украйна в понеделник, при която беше поразена най-голямата детска болница в Киев, а на различни места бяха убити поне 42 души, сред които и няколко деца.

„Всеки човек, който вярва в хуманността изпитва болка при загуба на живот, независимо дали от война, битка или терористична така“, каза вчера Моди. „Сърцето боли, когато са убити деца, когато деца умират. И тази болка е много ужасна“, добави той.

В коментарите си за днешната среща Моди каза най-общо, че с Нехамер са провели „разширени дискусии“ за световните конфликти, включително за Украйна. Той посочи, че „проблемите не могат да бъдат решени на бойното поле“, а „загубата на невинни животи е неприемлива, където и да се случва“.

„И Индия, и Австрия поставят акцент върху диалога и дипломацията за бързо възстановяване на мира и дипломацията“, каза той. „И двете страни сме готови да осигурим цялата необходима подкрепа това да се осъществи“, допълни индийският премиер.

Моди и Нехамер не отговаряха на въпроси на журналисти.