четвъртък, 18 април, 2024 година.

Индия ще арестува и ще повдигне обвинения на 35-те сомалийски пирати, които нейният флот залови на отвлечен кораб край Сомалия, каза служител на военноморските сили, цитиран от Ройтерс. Военните се отклониха от своя доскорошна практика, при която спасяваха кораби и екипажите им, но оставяха разоръжените пирати в морето.

Заловените пирати трябва да пристигнат в Индия в събота и ще бъдат предадени на правоприлагащите органи, съобщи служителят. Той пожела анонимност, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите.

Точните обвинения срещу пиратите все още не са ясни, добави той.

Командосите от индийския флот успяха да освободят кораба „Руен“, плаващ под флага на Малта, в събота, след като на 14 декември той беше отвлечен от сомалийски пирати на 450 морски мили източно от Сокотра, в северната част на Арабско море.

Това беше първото отвличане на търговски кораб от сомалийски пирати от 2017 г. насам. В пика на нападенията си през 2011 г. сомалийските пирати костваха на световната икономика около 7 милиарда долара, включително стотици милиони долари, платени като откупи.

По време на пика на активността на пиратите, индийският флот даваше на съд и осъждаше на затвор в Индия пиратите, които са участвали в големи нападения, но през последните месеци флотът ги оставяше в морето. Пиратите от кораба „Руен“ ще бъдат първите, които ще бъдат съдени в Индия от години, добави служителят.

Индия е разположила най-малко дузина военни кораби в Аденския залив и северната част на Арабско море от декември, за да помага на кораби на изток от Червено море, където ВМС на няколко страни, включително САЩ, се опитват да осигурят безопасни маршрути от атаките на йеменските бунтовници хуси.

Индийският служител каза, че след отвличането на „Руен“, флотът е държал района под „непрекъснато наблюдение“, използвайки своите въздушни платформи и събраната информация от други кораби, които е проверявал.

На 14 март „Руен“ беше забелязан край бреговете на Сомалия, съобщи британската компания за морска сигурност „Амбри“.

Представителят на флота каза, че пиратите са използвали „Руен“ като „кораб-майка, атакувайки други плавателни съдове с лодки. Корабът беше прехванат на 15 март, посочи флотът в изявление в събота.

Друг търговски кораб, „Абдула“, беше отвлечен край Сомалия миналата седмица, а сомалийските сили планираха да атакуват с чуждестранните военноморски сили.