сряда, 19 юни, 2024 година.

В интервю за БТА, журналистът Артуро Лопо от испанската телевизия TVE разказа какви са основните изводи от европейските избори в Испания и кое е най-интересното развитие в подкрепата на испанските избиратели на тези избори. Народната партия запазва преднината си пред Испанската социалистическа работническа партия с 4% повече подкрепа, но само две повече евродепутатски места. На политическата сцена се появява нова крайнодясна партия, която дебютира с три места в Европейския парламент.

Испания вчера се ориентира надясно на европейските избори, но не толкова, колкото се случи например във Франция и Германия. Народната партия, която е консервативна и е основният лидер на опозицията тук, в Испания спечели изборите с по-голяма разлика от очакваното през последната седмица на кампанията.

Тя има двама евродепутати повече от Социалистическата партия, която оглавява настоящото правителство в Испания, и Народната партия също има четири процентни пункта преднина, което е също така, по-голямо предимство, отколкото се очакваше преди това.

И така, добре, добри новини и за двете партии, защото Народната партия спечели. Тя печели с по-голяма разлика. Но в същото време Социалистическата партия, въпреки че падна на втора позиция, все още крепи положението си въпреки корупционния скандал, в който е замесена съпругата на министър-председателя, въпреки противоречията около закона за амнистията, с който се предвижда да се опростят някои престъпления на каталунските лидери, подкрепящи независимостта. А също и нарастващата поляризация в Испания, заради която на тези европейски избори се появи нова партия, наречена Se Acabo La Fiesta, което означава „Партито свърши“. Тази партия се оглавява от много популярен крайно десен активист, на име Алвисе Перес. Той не е много известен в средствата за масова информация или сред политическите експерти и анализатори. Всичките си послания той отправя чрез социалните мрежи, чрез Instagram и Telegram, като още при първата си поява на политическия терен получава 800 000 гласа. Това му спечели трима депутати в Европейския парламент, което е огромен резултат за него.

Сега това е най-голямата новина тук, в Испания, защото преди десет години още една антисистемна партия, подобна на партията „Партито свърши“, се появи тук, в Испания. Тя се нарича „Подемос“ (Да, можем!) и е крайнолява партия, която доскоро беше част от правителствената коалиция тук, в Испания. Но сега е извън нея.

Така че преди 10 години се появи крайно лява партия, антисистемна партия, която напълно промени политическия пейзаж, а сега е крайно дясна партия от този тип. Отново антисистемно ориентирана, а гласоподавателите са предимно мъже, консервативни и млади, така че според анализаторите това е нещо като промяна на играта тук, в Испания, защото може да открадне част от гласовете от основната крайнодясна партия, наречена „Вокс“, която също имаше добро представяне на тези европейски избори, но не се представи по най-добрия начин, т.е. не постигна най-добрия си резултат.