понеделник, 15 април, 2024 година.

Иран е уведомил Русия за възможна мащабна „терористична операция“ на нейна територия преди масовото убийство в концертната зала край Москва миналия месец, предаде Ройтерс, като се позова на трима източници, запознати с въпроса.

При най-смъртоносната атака в Русия за последните 20 години, извършена на 22 март, въоръжени мъже откриха огън с автоматични оръжия в концертната зала в Подмосковието „Крокус сити хол“ и убиха най-малко 144 души. Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението.

„Дни преди нападението в Русия Техеран е предал на Москва информация за възможна мащабна терористична атака на територията на Русия, получена по време на разпити на арестувани във връзка със смъртоносни бомбени атентати в Иран“, каза един от източниците.

Министерството на разузнаването на Иран съобщи през януари, че е арестувало 35 души, замесени в два атентата, извършени на 3 януари в югоизточния град Керман, при които загинаха близо 100 души. На 19 януари Министерството каза, че е арестувало командир на „Ислямска държава – Хорасан“ – афганистанското подразделение на „Ислямска държава“. Групировката пое отговорност за експлозиите в Иран, които бяха най-смъртоносните от Ислямската революция през 1979 г. досега. Източници от американското разузнаване заявиха от своя страна, че „Ислямска държава – Хорасан“ е извършила както атаките в Иран, така и стрелбата в Москва на 22 март.

Преди време „Ислямска държава“ беше окупирала големи територии в Ирак и Сирия и призоваваше за нападения в западни страни, но през 2017 г. организацията беше обявена за разгромена. Въпреки това „Ислямска държава – Хорасан“, един от най-страховитите клонове на групировката, отново насочи вниманието на света към организацията с извършваните от нея мащабни кръвопролития, отбелязва Ройтерс.

Втори източник, който също пожела анонимност, заяви, че в данните, които Техеран е предоставил на Москва за предстояща атака, е липсвала конкретна информация относно времето и точната цел. „Те (членовете на „Ислямска държава – Хорасан“) са получили инструкции да се подготвят за значителна операция в Русия… Един от терористите (арестувани в Иран) е казал, че някои членове на групата вече пътуват до Русия“, каза вторият източник.

Трети източник, високопоставен служител на службата за сигурност, е заявил, че „тъй като Иран от години е жертва на терористични атаки, иранските власти изпълниха задължението си да предупредят Москва въз основа на информацията, получена от тези арестувани терористи“, каза той.

Източник, запознат с американската разузнавателна информация за предстояща атака в Русия, заяви, че тя се основава на прехванати „разговори“ сред бойците на „Ислямска държава – Хорасан“.

Министерството на външните работи на Иран не отговори на молбата за коментар по въпроса. Белият дом също не коментира темата. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че няма информация за това Иран да е предупредил Москва за „терористична операция“ в Русия преди нападението в концертната зала миналия месец.