петък, 24 май, 2024 година.

Ръководителят на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) Мохамад Еслами заяви, че Ислямската република и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще продължат да работят съвместно за разрешаване на различията, съобщи иранската новинарска агенция ИРНА.

Еслами заяви пред репортери днес, че по време на посещението на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси е било подчертано, че Иран има богат капацитет в редица сектори, особено в атомната наука.

„Ислямската република се радва на способни и умели учени в сферата на атомната енергия“, посочи той.

Коментирайки вдигането на наложените санкции, той заяви, че ръководствата на МААЕ и ЕОАЕ водят преговори по технически теми.

„Иранското външно министерство има задачата да следи въпроса със санкциите. Преговорите за премахване на икономическите и политическите санкции се водят от политическите и дипломатически служители и нямат нищо общо с нашите преговори с МААЕ“, заяви той.

В отговор на статията на френския вестник Монд“ за слуховете за закупуването от Иран на „жълта торта“ (уранов концентрат при първично обработване на уранова руда – бел. ред.) от Нигерия, Еслами помоли Гроси да разкрие източника на новината.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ИРНА)