сряда, 19 юни, 2024 година.

Изпълняващият длъжността външен министър на Иран Али Багери Кани и външният министър на Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал Сауд се срещнаха и обмениха мнения в рамките на втория ден от срещата на външните министри на страните от БРИКС в Русия, предаде иранската новинарска агенция ИРНА.

На втория ден от посещението си в Нижни Новгород, Русия, Али Багери Кани, изпълняващ длъжността министър на външните работи на Ислямска република Иран, се срещна и разговаря с министъра на външните работи на Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

Тази среща се проведе в Русия в рамките на срещата на външните министри на страните от БРИКС.

Двете страни обсъдиха двустранни, регионални и международни въпроси, както и начини за развитие на взаимното сътрудничество.

Саудитска Арабия е една от страните, които групата БРИКС покани за официално членство.

Отношенията между Иран и Саудитска Арабия бяха съживени през 13-тото правителство и с молбата на Рияд към Пекин за посредничество.

Вчера изпълняващият длъжността министър на външните работи на Иран Али Багери Кани пристигна в Нижни Новгород в Западна Русия, за да участва в БРИКС 2024 като официален член.

Той проведе разговори с външните министри на Китай, Беларус, Шри Ланка, Казахстан и Бразилия и със специалния пратеник на президента на страната домакин.

Иран се присъедини към групата БРИКС, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, като пълноправен член през януари 2024 г.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ИРНА)