петък, 14 юни, 2024 година.

Изборите 2 в 1 в Румъния бяха стратегия на управляващата коалиция за по-висока избирателна активност. Това заяви за БТА журналистът Разван Мунтяну – водещ на предаването “Check media”по румънската новинарска телевизия b1.

“Политическите партии бяха фокусирани върху местните, а не върху изборите за Европейски парламент. Това е много лесна схема. Защото който гласува на местните избори, за местна партия, за местен представител, ще гласува за същата партия и на европейските избори”, коментира Мунтяну.

Следва интервюто, което той даде в рамките на събитието “БТА 24/27 ЕС“ с пряко включване от 27 държави по повод изборите за Европейски парламент.

Господин Мунтяну, очаквани или изненадващи са резултатите от европейските и местните избори в Румъния?

Имаме политически съюз, който спечели изборите. Имам предвид този между Национално-либералната и Социалдемократическата партия. Резултатът на Националистическата партия „Алианс за единство на румънците“ (AUR) е много нисък в сравнение с очакваните резултати. Очакваше се да получат около 25 процента, но това не се случи. В този контекст резултатите не са изненадващи за мен. Трябва да видим какви са резултатите от гласуването на диаспората. Може би AUR ще спечелят още един процент. Официално те не са антиевропейска партия. И аз не мисля, че са. Но те предлагат да сме суверенна държава, много сходно с руската пропаганда. Затова разбираме много добре какво се случва. Използвайки Дракула, използвайки исторически личности като Влад Цепеш, Щефан Велики, Михай Витязу, те се опитват да промотират този национален възглед и нашето мощно наследство тук, в региона.

А защо по време на предизборната кампания никой не “промотираше” Шенген? Никой не дискутираше и дебатираше за теми като Шенген или приемането на еврото например?

В Румъния бих искал да говорим повече за Шенген, бих искал да говорим повече за нашите европейски политики, но не го направихме и е много лесно за разбиране защо. Политическите партии бяха фокусирани върху местните избори. Това е много лесна схема. Защото който гласува на местните избори, за местна партия, за местен представител, ще гласува за същата партия и на европейските избори. Имаме по-висока избирателна активност в сравнение с минали години, защото хората идваха да гласуват и за местни представители, едновременно с евровота. Това беше голяма изненада и отслаби AUR и останалите партии.

Местните и европейски избори в Румъния бяха само началото на състезанието. Каква заявка дадоха партиите за президентските и парламентарните избори, които предстоят в Румъния по-късно тази година?

Имаме двете най-големи партии с тяхна собствена визия. И те трябва да се фокусират върху това. Според мен те искат да се явят заедно на изборите и ще съхранят правителствения съюз, коалицията, преди и след изборите. Това създаде силна политическа стабилност в Румъния през изминалите години. За съжаление, в България сменяхте вашите правителства много бързо. Румъния избегна тази ситуация за момента и мисля, че войната между Русия и Украйна на нашата граница оказа натиск върху нашите политически лидери да се опитат да съхранят тази стабилност.

Да направим бърз разбор и на резултата от местните избори в Букурещ. Досегашният кмет Никушор Дан спечели нов мандат, въпреки силния си противник – предишния градоначалник на румънската столица Габриела Фиря.

Мисля, че това е политическа стратегия на румънския премиер Марчел Чолаку, който ръководи Социалдемократическата партия. Той вижда в Габриела Фиря претендент за своя пост. Връщам лентата малко назад, за да ви припомня, че коалиционните партньори имаха друг кандидат за кмет на Букурещ, но той беше с много ниски резултати и бяха принудени да го сменят. И сложиха Габриела Фиря в листата. Но тя нямаше достатъчно време за тази политическа кампания. В същото време господин Пиедоне беше основния опонент на Фиря. А Бурдужа на свой ред оказваше натиск и върху Фиря, и върху Никушор Дан. В този контекст резултатът не е изненадващ тук в Букурещ.

Ще видим ли Габриела Фиря в Брюксел като евродепутат?

Да, много е възможно. Тя има необходимия гръб за това.