събота, 20 април, 2024 година.

Забрана за използването на полово неутрални езикови форми влезе в сила днес в обществените учреждения в Бавария, предаде ДПА, като посочи, че тази германска провинция е традиционно консервативна.

Агенцията отбелязва, че като много европейски езици и немският език има окончания, отличаващи мъжкия от женския род на съществителни имена, като досега, особено за длъжности, се е използвал обобщаващият мъжки род. ДПА дава пример с думата „автор“, употребявано и за мъже, и за жени.

Отсега нататък обаче, според нормата, ще се използват „автор“ и „авторка“, „автори“ и „авторки“.

Досега някои хора изразяваха мнение, че по подразбиране според граматическите правила думата „автори“ например се отнася само и единствено за мъжки род, изключвайки автоматично жените, както и конфликтните препратки за „смесване на половете“. Тези, които бяха на подобно мнение, предпочитаха да прибавят в официални документи окончания към съществителните, като ги комбинират с препинателни знаци или символи като звездичка, наклонена черта, две точки, долно тире или вътрешна главна буква в началото на окончанието (например автор*ки, автор/ки или авторКи).

Друг вариант беше без символ или препинателен знак да се изпишат и двете думи – „автори и авторки“. Именно този вариант от днес започва да се прилага в Бавария, а вариантите със символи и препинателни знаци вече са забранени в учебните заведения и в държавните учреждения.

Регионалното правителство на Бавария одобри тази езикова забрана на 19 март и в четвъртък тя бе публикувана в местния Държавен вестник.

С резолюция от 15 декември миналата година германската комисия по правописа препоръча да не се използват специални символи вътре в думите, отбелязвайки, че подобни намеси в словообразуването, граматиката и правописа може да направят текста трудно разбираем.