сряда, 21 февруари, 2024 година.

Израелските специални части са щурмували в сграда в центъра на град Рафах в ивицата Газа и след ожесточена престрелка са освободили двама заложници, държани от бойци на „Хамас“, съобщи днес говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари, цитиран от ДПА.

Това са първите цивилни заложници, освободени от израелските войници след масовите убийства, извършени от терористи от „Хамас“ и други екстремистки групировки в Израел на 7 октомври миналата година. Тогава бяха убити 1200 души, а около 240 бяха взети за заложници.

Хагари заяви, че операцията за спасяването на двамата заложници, мъже на 60 и 70 години, е подготвяна от известно време и се е чакало да настъпи удобен момент. „Това беше сложна спасителна операция под обстрел в сърцето на Рафах, основана на силно чувствителни и ценни разузнавателни данни“, допълни говорителят в профила си в „Телеграм“.

Минута след щурма на сградата ВВС на Израел са нанесли удари в района на Рафах, за да позволят изтегляне на военните със спасените заложници.

Налице има противоречива информация, която не може да бъде проверена по независим път, за броя на жертвите при операцията. Според контролираните от „Хамас“ здравни власти на ивицата Газа 67 души са загинали, а 160 са ранени, докато местните медии говорят за 52 загинали.

Двамата заложници са в „добро здравословно състояние и са прехвърлени за медицински изследвания в болница „Тел Хашомер“ в град Шеба“, съобщи представителят на ЦАХАЛ. Според Хагари 134 души все още са държани като заложници в Газа, макар и израелски източници твърдят, че около 30 вече не са сред живите.

Спасителната операция се е провела, докато Израел готви наземна офанзива в Рафах, разположен на границата с Египет.