четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Турското външно министерство определи резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Газа като важна стъпка за прекратяване на конфликта и заяви, че Израел трябва да изпълни изцяло всички условия, предаде Анадолската агенция.

Смятаме, че приетата от Съвета за сигурност на ООН на 10 юни резолюция 2735 за установяване на прекратяване на огъня в ивицата Газа е важна стъпка за прекратяване на клането там. Приветстваме конструктивния и положителен подход на „Хамас“ към този план за прекратяване на огъня, се казва в изявлението на турското МВнР.

Наложително е Израел да се ангажира с постоянното прекратяване на огъня и да изпълни изцяло всички разпоредби на това решение, е посочено още в текста.

Анкара „ще продължи да допринася за стъпките, които ще осигурят края на войната, изтеглянето на Израел от цялата ивица Газа, взаимното освобождаване на заложниците и затворниците, завръщането на разселените палестинци в ивицата, непрекъснатата и достатъчна доставка на хуманитарна помощ в Газа и възстановяването на ивицата“, посочиха още от МВнР.

Късно снощи и главният съветник на турския президент по външната политика Акиф Чагатай Кълъч каза, че Турция очаква скорошно изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Газа.

Съветът за сигурност на ООН прие снощи първата си резолюция в подкрепа на план за примирие, целящ да сложи край на продължаващата вече над осем месеца война между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“ в Газа. Изготвената от САЩ резолюция бе приета от 15-членния Съвет с 14 гласа „за“, като само Русия се въздържа.