сряда, 21 февруари, 2024 година.

Израел трябва да спре и да помисли сериозно, преди да предприеме каквито и да било допълнителни действия в Рафах, каза днес британският министър на външните работи Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс. Той направи изказването си след въздушните удари на Израел срещу южния град в ивицата Газа, който е последното убежище на около милион разселени цивилни, отбелязва агенцията.

Местните здравни власти заявиха, че 67 палестинци са убити, а десетки – ранени, при въздушните удари, под прикритието на които Израел успя да освободи двама заложници.

„Смятаме, че е невъзможно да разберем как може да се води война сред тези хора. Те няма къде да отидат“, каза Камерън в отговор на въпрос, свързан със ситуацията в Рафах и дали Израел е нарушил международното право.

„Силно обезпокоени сме по отношение на ситуацията и искаме Израел да спре и да помисли много сериозно, преди да предприеме допълнителни действия. Но преди всичко искаме незабавно спиране на сраженията и искаме това спиране да доведе до примирие“, заяви британският министър на външните работи.

Великобритания наложи днес санкции на четирима заселници на Западния бряг, обвинени в нарушаване на човешките права на палестинците там, съобщиха Пи Ей мидия и ДПА.

На Моше Шарвит, Йинон Леви, Зви Бар Йосеф и Ели Федерман е наложено замразяване на активи в Обединеното кралство, както и забрани за пътуване и издаване на виза.

При обявяването на ограниченията британското министерство на външните работи каза, че „провалът в действията“ на Израел е предизвикал създаването на „среда на почти пълна безнаказаност за екстремистите заселници“ и през 2023 г. насилието на Западния бряг е достигнало рекордни нива.

„Санкциите налагат ограничения на тези, които са замесени в някои от най-фрапиращите нарушения на човешките права. Трябва да сме наясно какво се случва там“, каза Дейвид Камерън.

„Екстремистки настроените израелски заселници заплашват палестинците, често с оръжия, и ги принуждават да напуснат земята, която по право им принадлежи. Това е незаконно и неприемливо. Израел трябва да предприеме по-сериозни действия и да сложи край на насилието от страна на заселниците“, заяви той.

„Твърде често виждаме, че се поемат ангажименти и задължения, но те не се изпълняват. Екстремистки заселници взимат под прицела си палестински граждани и ги нападат, подкопават сигурността и стабилността както за израелците, така и за палестинците“, каза британският външен министър.