вторник, 16 юли, 2024 година.

Предстои ли нова мащабна военна операция?

Израелската армия призова всички жители на град Газа да го напуснат, а наблюдателите предположиха, че това е знак за нова мащабна военна операция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хората трябва да напуснат града в северната част на ивицата Газа към градовете Деир ал Бала и Ал Завия в централната част на палестинския анклав, се казва в призива, разпространяван на арабски език от военен говорител.
Той описа и маршрутите, които засегнатите трябва да използват, без да пресичат контролни пунктове. Град Газа е опасна военна зона, предупреди говорителят.

Израелските медии съобщиха, че армията разпространява листовки в града от сутринта и принуждава хората да го напуснат.
През последните седмици военните призоваха жителите на няколко квартала на града да напуснат домовете си. Оттогава се проведоха тежки сражения в няколко квартала, сред които и „Шеджая“. Последният призив гласи да се напусне целия град.

Израелските сили извършиха военни операции в град Газа в началото на войната през октомври.
Оттогава бойците на палестинската бунтовническа групировка „Хамас“ се опитват да се прегрупират там и в други части на крайбрежния анклав. Град Газа е едно от най-тежко засегнатите от боевете и обстрела места през последните месеци.