неделя, 21 юли, 2024 година.

С листовки над град Газа израелската армия призова всички жители да напуснат района.

Армията предупреждава, че градът е „опасна бойна зона“, където се укриват бойци на палестинската ислямистка групировка Хамас.

Израелската армия е определила безопасни маршрути за евакуация на юг от Газа.

Битката за град Газа, възобновена от Израел преди две седмици, се разраства и ожесточава

Ожесточава се битката за град Газа в навечерието на поредния кръг от преговори за примирие. Израелските сили засилиха нахлуването в два района на града. Според жителите войници са извършили обиски на къщи в някои части, а някои къщи дори са били обстреляни от танкове.

Десетки хиляди жители вече са напуснали град Газа. Израелската армия твърди, че е атакувала бойци на „Хамас“, укриващи се в щаб на Агенцията на ООН за палестинските бежанци в Газа. Възобновената офанзива в Газа е засегнала и райони, където палестинците са били изпратени в безопасност.

ООН изрази тревога, че указаните зони за евакуация се оказват опасни за цивилното население. Израел се оправда, че предишните атаки са били насочени срещу бойци на „Хамас“, които се укриват в училища и болници, а „Хамас“ отхвърля тези твърдения и предупреждава, че действията на Израел застрашават усилията за постигане на примирие при подновените в Доха преговори.