понеделник, 20 май, 2024 година.

Представители на израелските власти са изразили опасения, че Египет може да се оттегли от посредничеството си за постигане на сделка за заложниците, държани от палестинското движение „Хамас“ в ивицата Газа, съобщава в. „Аш Шарк ал Аусат“, позовавайки се на публикация в израелския в. „Аарец“.

Отношенията между Египет и Израел се обтегнаха, след като израелската армия установи контрол върху палестинската част на гранично-пропускателния пункт „Рафах“ между Египет и Газа.

Според информацията израелските официални лица са изразили загриженост, че военното и разузнавателното сътрудничество между Египет и Израел може да отслабне, ако проблемът не бъде решен. Източниците на „Аарец“ са заявили, че отношенията с Египет биха могли да влошат още, ако сраженията в анклава продължат и ако преговорите за примирие между Израел и „Хамас“ се провалят.

Напрежението между двете държави продължи и през вчерашния ден, след като израелският външен министър Израел Кац обвини Египет за затварянето на пункта „Рафах“. Той каза, че Египет трябва да бъде убеден да отвори отново „Рафах“ и да „позволи да продължи доставянето на международна хуманитарна помощ“ в Газа.

В отговор египетският му колега Самех Шукри заяви, че израелският контрол върху палестинската част на пункта и военните операции в района са основната пречка пред влизането на помощ в ивицата.

Израел започна военната си операция в Газа след ръководена от „Хамас“ атака в южен Израел, при която около 1200 души бяха убити, а над 250 – взети за заложници.

Броят на жертвите от палестинска страна са над 35 000, по данни на министерството на здравеопазването на „Хамас“, чиито данни отчитат разлика между цивилни граждани и бойци, припомня „Аш Шарк ал Аусат“.