понеделник, 15 април, 2024 година.

Израелската армия се изтегли рано тази сутрин от най-голямата болница в ивицата Газа след двуседмичен обиск, оставяйки след себе си жертви и разрушения, заявиха палестинци, цитирани от Асошиейтед прес.

Армията заяви, че обискът в болницата „Аш Шифа“ е една от най-успешните операции от началото на почти шестмесечната война. Тя каза, че е убила десетки членове на „Хамас“, сред които високопоставени представители, както и че е иззела оръжия и е събрала ценна информация.

Световната здравна организация съобщи, че няколко пациенти са загинали и десетки са били изложени на риск заради обиска, причинил още повече разрушения в болницата, която до голяма степен вече беше спряла работа.

На видеокадри от болничния комплекс, които се завъртяха онлайн, се виждат овъглени и тежко пострадали сгради, камари пръст, изровени от булдозери, и пациенти на носилки в тъмни коридори.

Израел обвини „Хамас“, че използва болници за военни цели и обискира няколко медицински заведения в анклава. Израелските сили съобщиха, че са започнали обиска на „Аш Шифа“, след като „Хамас“ и други организации са се прегрупирали там. Здравните власти в Газа отричат тези твърдения.

Според критици, армията на Израел е изложила цивилни на риск и е унищожила здравния сектор на анклава Газа, който и без това беше претоварен заради ранените във войната. Палестинци разказват, че израелските войски принудително са евакуирали домове около болницата „Аш Шифа“ в центъра на град Газа и са заставили стотици мирни жители да избягат в южната част на анклава.

Най-малко 21 пациенти са починали от началото на обиска в болничния комплекс, написа снощи в „Екс“ генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. Той каза, че повече от сто пациенти все още са в сградата, включително 4 деца и 28 пациенти с опасност за живота. Директорът добави, че в болницата няма памперси, катетърни торбички или вода за почистване на рани, и много пациенти страдат от инфектирани рани и обезводняване.

През ноември израелските военни отново обискираха „Аш Шифа“, като тогава казаха, че са открили тунел под болницата, водещ до няколко помещения, както и оръжия, които са иззели. Тогава военните казаха, че в и под болницата „Хамас“ е обособил модерен командно-контролен център.

Войната в Газа започна на 7 октомври, когато „Хамас“ нападна Южен Израел и уби около 1200 души, повечето от които цивилни, и взе около 250 души за заложници.

Израел отвърна с въздушна, сухопътна и морска офанзива, в която загинаха най-малко 32 782 палестинци, сочат данни на министерството на здравеопазването в Газа. То няма точна информация колко от жертвите са цивилни и колко военнослужещи, но заяви, че около две трети от убитите са жени и деца.

Израелската армия твърди, че е убила повече от 13 000 бойци на „Хамас“ и каза, че големият брой жертви сред мирните жители се дължи на това, че сраженията се водят в гъсто населени райони.

Войната доведе до разселване на по-голямата част от населението на територията, а една трета от жителите на анклава страдат от недохранване. Северна Газа, където се намира „Аш Шифа“, понесе големи разрушения от началото на войната и сега остава до голяма степен изолирана, което води до масов глад там.