четвъртък, 23 май, 2024 година.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант призова днес правителството да вземе решение за следвоенното устройство на ивицата Газа, като посочи, че не би подкрепил варианта за израелско военно управление на анклава за неопределен срок, предаде Ройтерс.

На предавана по телевизията пресконференция Галант каза, че скоро след избухването на конфликта с „Хамас“ през октомври, той е представил план за нова палестинска администрация, която да не е свързана с палестинската ислямистка групировка, но „не е получил отговор“ на различни срещи на израелското правителство.

Израелската армия призова днес повече палестинци в северната част на ивицата Газа да се евакуират на сигурно място преди голяма военна операция срещу „Хамас“, посочва ДПА.

Говорител на израелската армия публикува в социалната мрежа „Екс“ карта, показваща райони от град Джабалия, които незабавно трябва да бъдат евакуирани. От тези райони „Хамас“ и други екстремистки групировки изстрелват ракети по израелски градове, допълни говорителят. Местните жители трябва да потърсят убежище в центрове за настаняване западно от град Газа.