вторник, 5 март, 2024 година.

Опашки от автомобили се оформиха пред техническите пунктове в Северна Македония в последните часове на крайния срок, в който регистрационните табели на автомобилите трябва да бъдат сменени с NMK (Северна Македония).

В договора между Скопие и Атина има срок от 5 години, в който личните документи – паспорти, шофьорски книжки и документи за пътуване, както и регистрационните табели на автомобилите, трябва да бъдат променени с новото име на държавата – Северна Македония.

Онези граждани на страната, които не са подменили регистрационните си табели, могат да получат лепенки с NMK, които да бъдат поставени върху старото съкращение на наименованието на страната. Лепенките са безплатни, но могат да бъдат получени срещу предоставени документи единствено в техническите пунктове в страната.

Според медиите в Северна Македония в някои от пунктовете за технически прегледи в Скопие имат налични стикери с NKM, в други все още не са получени, а на места вече са свършили. Подобна е ситуацията и в останалите градове на страната. В пункта в Скопие, който БТА посети, лепенки има, но системата е блокирала и нови заявки не се обработват.

Междувременно парламентът на Северна Македония прекъсна заседанието, на което трябва да бъдат гласувани новите министри в техническото правителство. Всеки момент трябва да започне ново заседание, на което да се обсъждат предложените промени в законите, внесени от СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ с да бъде намерено решение за проблема с шофьорските книжки със старото име на държавата, които също няма да са валидни, включително на територията на страната, от полунощ днес.