понеделник, 15 април, 2024 година.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че не възнамерява да се оттегли от надпреварата за поста генерален секретар на НАТО и че смята, че шансовете му са „разумни“, предаде Аджерпрес.

„Не възнамерявам нито да се оттегля, нито да договоря друго нещо. Концентрирам се върху НАТО и да, има няколко твърдения в общественото пространство. Продължавам да смятам, че шансовете ми са разумни“, каза държавният глава в двореца „Котрочени“ след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той беше попитан дали обмисля да се оттегли или да преговаря за друга длъжност на нивото на ЕС в контекста, в който някои от най-влиятелните страни в НАТО заявиха публично, че подкрепят нидерландския премиер Марк Рюте за поста генерален секретар на Северноатлантическия алианс.

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи на 12 март, че ще се кандидатира за поста генерален секретар на НАТО.

Президентът Клаус Йоханис е домакин заедно с Шарл Мишел в президентския дворец „Котрочени“ на работна среща, посветена на подготовката на бъдещия Стратегически дневен ред на Европейския съюз, в която участват също министър-председателите на Белгия, Унгария и Хърватия – Александер де Кро, Виктор Орбан и Андрей Пленкович.