петък, 14 юни, 2024 година.

Действието на морския коридор от Кипър за Газа за доставка на хуманитарна помощ и нейното увеличаване е сред темите, които ще бъдат обсъдени на провеждащата се днес в Йордания международна среща на върха. В работата ѝ участва президентът на Кипър Никос Христодулидис.

Конференцията, озаглавена „Призив за действие: Спешна хуманитарна реакция за Газа“, се организира съвместно от краля на Йордания, президента на Египет и генералния секретар на ООН с широкото участие на представители на правителства, международни, регионални и хуманитарни организации.

Кипър е поканен на нея като страна от региона, страна-донор и като държава, която е изготвила, разработила и реализирала инициативата „Амалтия“ за хуманитарния морски коридор за Газа, съобщи правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

На срещата ще се обсъдят начини за засилване на отговора на международната общност на хуманитарната катастрофа в района. Една от целите е да се ускорят, разширят и увеличат транспортираните товари по морския коридор, което правителството обсъжда с координатора на ООН за Газа, заяви външният министър Константинос Комбос.

В края на миналата седмица бе съобщено, че изграденият от американските военни кей в Газа отново е в действие след извършения ремонт и се очаква скоро да потекат доставките на храни и други необходими продукти.

Блинкън започна близкоизточна обиколка от Египет