понеделник, 15 април, 2024 година.

Тази свръхбомба ще сее страх и паника сред украинските бойци, опасява се експерт

Мощността на авиобомбата ФАБ-3000, която започна да произвежда руският военно-промишлен комплекс, е сравнима с тактическото ядрено оръжие, заяви полковникът от СБУ в оставка и военен експерт Олег Стариков в интервю за канала Politeka в YouTube, предава „Фокус“.

„Сега най-лошото е… Те започнаха да произвеждат ФАБ-250, ФАБ-500 и сега ФАБ-3000 Той сам по себе си напълно унищожава всички укрепени райони“, алармира Стариков, сравнявайки мощността на бомбата с тактическо ядрено оръжие.

Бившият полковник от СБУ е разтревожен от възможността за оборудване на FAB-3000 с универсален модул за планиране и коригиране (УМПК), който се монтира на бомби с по-малък калибър. Бомбите ФАБ-500 с такъв модул ще имат много сериозно въздействие върху линиите на бойно съприкосновение, призна той.

ФАБ-3000 ще повлияе на морално-психологическото състояние на украинските войски, посочи експертът.

„Тон и половина (експлозиви) са като… Ако някой бъде ударен, човекът се разпада на молекули. Който е наблизо, поне на два-три километра, тъпанчетата му ще се спукат. И страх, паника. Това е най-опасното нещо. <…> Това нещо е много сериозно“, предупреди Стариков.

Той обаче добави, че такива оръжия са разрешени от военните конвенции.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е проверил изпълнението на държавната отбранителна поръчка в предприятия от военно-промишления комплекс в Нижегородска област. Там той беше информиран, наред с други неща, че от февруари 2024 г. е организирано масово производство на ФАБ-3000.