сряда, 19 юни, 2024 година.

Украинските въоръжени сили са поразили три руски системи земя-въздух в окупирания от Русия полуостров Крим, заявиха от Киев. 90 държави и организации са заявили участие в мирната конференция за Украйна в края на седмицата.

Успешни удари са били нанесени срещу модерните системи С-400 в Джанкой и тези от по-старо поколение С-300 близо до Евпатория и Черноморское. Радарите им са били изключени след атаките, според украинския Генерален щаб.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски отхвърли твърденията на Москва, че руските сили са превзели селище в Сумска област. „От тази сутрин руското знаме в село Риживка е унищожено и там не присъстват окупатори“, написа Зеленски в социалните мрежи.

Нощни експлозии в Крим, блокирано е движението по Керченския мост

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви по-рано, че Риживка е под контрола на руски специални части.

Около 40 световни лидери ще участват в мирната конференция за Украйна в края на седмицата в швейцарския курорт Бюргенщок, съобщи швейцарският президент Виола Амхерд. Очаква се да бъдат обсъдени необходимостта от ядрена и продоволствена сигурност, свободата на корабоплаването и хуманитарни проблеми. Русия и Китай обаче няма да бъдат представени.

Швейцарският външен министър Иняцио Касис:

„В идеалния случай заключителната декларация от форума ще бъде приета единодушно – това е нашата цел. Както и да оповестим следващата стъпка по пътя към мира. Мога да кажа, че има интерес от редица държави и вече подготвяме тази следваща стъпка“.