понеделник, 4 март, 2024 година.

Kипърският президент Никос Христодулидис поиска от Берлин да окаже помощ в усилията за преодоляване на разделението на острова, като въздейства на Анкара, с която има по-добри отношения, предаде ДПА.

„Нашето послание е, че решението е в Анкара“, заяви Христодулидис в изявление след срещата си днес с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в Никозия.

„Крайно време е да работим с нов кураж за разрешаването на кипърския въпрос“, заяви Щайнмайер и добави, че Германия подкрепя двузонално и двуобщностно решение на кипърския проблем въз основа на параметрите на ООН.

След гръцкия преврат и турската военна интервенция през 1974 г. островът е разделен на две части, като кипърски турски власти контролират по-малката част на север. Турция е единствената държава в света, която признава Северен Кипър като пълноправна държава.

Наред с кипърския въпрос двамата президенти обсъдиха и проблеми на миграцията. Кипър е получил най-много молби за убежище сред страните от ЕС през последните години на базата на брой на населението.

Христодулидис благодари на Щайнмайер за това, че миналата година Германия е приела около 1000 мигранти от Кипър.

След разговорите кипърският президент поиска ЕС да обсъди окачествяването на някои части на Сирия като безопасни зони, за да могат бежанците и мигрантите да се завърнат там. По думите му ако ЕС не предприеме стъпки за определянето на такива безопасни зони в Сирия, то той няма да отговори на собствените си интереси, предаде Асошиейтед прес.

Христодулидис заяви, че Кипър работи със сходно мислещи държави – членки на ЕС, за започване на дискусия с тази цел да се помогне за намаляването на натиска, на който са подложени средиземноморските държави, приемащи най-много бежанци и мигранти.

„Не смятам, че да не се обсъжда ситуацията вътре в Сирия е подходящ вариант за Европейския съюз“, заяви кипърският президент. „Има райони в Сирия, за които трябва да проучим дали са безопасни и по този начин да дадем възможност за завръщане на мигрантите от тези конкретни райони“, каза той, като добави, че е наясно с „чувствителността на този въпрос“

Въпреки че през миналата година до Кипър са достигнали с 37 процента по-малко мигранти, официалните данни показват, че пристигащите с лодки от Сирия и Ливан са се увеличили с 355 процента – 4259 през 2023 г. в сравнение с 937 през 2022 г.

„Ако наистина искаме да се справим с проблема с миграцията, то това не е чрез пари или чрез действия за справяне със самото явление. Това трябва да стане чрез оценка на първопричините и сътрудничество с държавите, от които идват мигрантите“, заяви още кипърският президент, цитиран от Ройтерс.