четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Китай заяви, че НАТО иска сигурност за сметка на другите, предаде Асошиейтед прес, като се позова на говорител на китайското външно министерство.

Китайският говорител каза това ден след като НАТО заяви, че Китай оказва решаваща подкрепа на Русия във войната ѝ срещу Украйна. Изявлението на китайския представител е във връзка с проект за декларация от срещата на лидерите на страните от НАТО във Вашингтон.

„Твърденията на НАТО за отговорност на Китай по отношение на украинския въпрос са безпочвени“, каза говорителят Лин Цзян на редовен брифинг, като изтъкна, че позицията на Пекин по украинския въпрос е справедлива и обективна.

Лин заяви още, че „така наречената сигурност“ на НАТО е за сметка на сигурността на други страни.

„Китай призовава НАТО. . .да спре да се бърка във вътрешната политика на Китай, да вреди на имиджа на Китай и да създава хаос в Азиатско-тихоокеанския регион, след като провокира сътресения в Европа“, каза Лин.

По-рано от Лин изявление във връзка с проекта за декларация направи и говорителят на китайската мисия в Европейския съюз. Той описа проекта като „изпълнен с манталитета на Студената война и войнствена реторика, а съдържанието, свързано с Китай, е изпълнено с провокации, лъжи, подстрекателство и клевети“.

„Основната позиция на Китай по въпроса за Украйна е да насърчава мирните преговори и политическото решение, което е широко признато и оценено от международната общност“, посочи говорителят на мисията.

Преди повече от година Пекин представи документ от 12 точки, в който се излагат общи принципи за прекратяване на войната, но не се навлиза в конкретика. По онова време той беше приет хладно както в Русия, така и в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Китай неведнъж е критикувал НАТО и е отправял призиви към Алианса да не разширява дейността си в Азиатско-тихоокеанския регион.

Лидерите на Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и Австралия, които са в близки отношения с НАТО, заздравиха връзките си с алианса на фона на нарастващите опасения от агресивни действия на Китай в Южнокитайско море, отбелязва Ройтерс.