събота, 2 март, 2024 година.

Днес е решаващ ден за развитието на фермерските протести в Гърция. На обяд започват преговорите с премиера Кириакос Мицотакис. При липса на споразумение протестиращите заплашват да блокират всички граници.

Гръцките фермери са в пълна готовност да реагират на резултатите от срещата с премиера Мицотакис. Няма оттегляне на техника, нито готовност да отстъпим, заявиха днес протестиращите земеделци. „Желанието ни е да се решат проблемите в аграрния сектор незабавно“, каза пред медиите представител на делегацията, която ще води преговорите.

От повечето аграрни райони заявиха, че няма да блокират пътища, докато не приключат преговорите с правителството. Въпреки това от вчера вечерта остава блокадата на границата със Северна Македония. Пропускат само частни коли, но не позволяват движение на товарни камиони. При Халкидики отново блокираха.

При незадоволително споразумение с премиера ще блокираме страната и всички граници, категорични са протестиращите фермери в Гърция.

Големият проблем на фермерите е цената на продукцията. Правителството обаче не може да даде много, защото ако го направи, това ще отвори апетита на други социални групи и ще започнат масови протести.

Продължават фермерските протести в Гърция