понеделник, 17 юни, 2024 година.

Кипър е шампион в областта на научните изследвания и иновациите, каза днес заместник-министърът на научните изследвания, иновациите и цифровата политика Никодимос Дамяну по време на посещението си в Кипърския институт, където се срещна с президента на института Ставрос Малас и с членове на административния персонал, предаде кипърската агенция КНА.

Дамяну изрази радостта си от факта, че Кипър е шампион в областта на научните изследвания и иновациите, „екосистема, която преди 10-15 години беше в зародиш“, подчертавайки, че „сега се е развила до такава степен, че ни дава много надежди за бъдещето“.

„Екосистемата за научни изследвания и иновации е движеща сила за постигане на целите за устойчиво развитие, за развитие като общество и като икономика и за да можем да поставим Кипър на картата като регионален център на технологиите и иновациите“, посочи той. За кратко време, добави заместник-министърът, Кипърският институт „постигна много в областта на научните изследвания и успя да бъде ключов стълб и партньор не само на кипърската екосистема, но и на по-широкия регион“.

От своя страна президентът на Кипърския институт Ставрос Малас каза, че Кипър е тестван в много области в ЕС, подчертавайки, че „много пъти представянето ни в други области не ни прави много горди, но в областта на научните изследвания Кипър с гордост казва, че можем да покажем огромна работа“.

Обръщайки се към Дамяну, Малас каза, че той ръководи „едно от най-важните, ако не и най-важното министерство“, като посочи, че „изследванията и иновациите са доказали, че са най-силното оръжие и най-важният инструмент за създаване на устойчиво развитие“.

Ако Европа ни е научила на нещо, каза президентът на Кипърския институт, това е, че страните, които са инвестирали в научни изследвания и иновации, са тези, които са постигнали устойчиво развитие, без да се задоволяват само с икономически растеж.

(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)